Siste utgave


Museumsnytt nr 5 2016Nr 5/2016 

Museumsnytt nr 5/2016 er på veg ut til folket, og skal ankomme seinest onsdag 30. november.
FLUKTEN NORGE GLEMTE: Hovedsaken handler om tvangsevakueringa, nedbrenninga og den lange gjennoppbyggingsperioden i Finnmark og Nord-Troms etter andre verdenskrig.
Gjenreisningsmuseet i Hammerfests nye utstilling «Til lykke med
freden - perspektiver på den første gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms», presenterer ny kunnskap basert på forskning
gjort over flere år på museet.
Ved friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum har man planer om å gjenreise et gjenreisningshus og et fjøs fra Finnmark. Det blir første gang museet viser bygninger fra Nord-Norge, og formidler denne delen av vårt lands krigs- og etterkrigshistorie. Artikkelforfatter: Lill-Karin Elvestad (s. 10-17)

FRA MUSEUMSMAGASINET // EDVARD MUNCHS JULETREKURV:
Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum peker og forklarer (s. 2)

LEDER // VIKTIG EVALUERING PÅ TRAPPENE:
Forslaget om evaluering av museumsreformen er bra og på sin plass, men mangler et par viktige poeng. Me håper at dei er bortgløymt av forslagsstillarane, men hugsast på når evalueringa skal gjennomførast. (s. 4)

AKTUELT // Å MÅLE KVALITET:
Museenes rapporteringer til Kulturrådet er bortimot meningsløs, sa Svein Harberg (H), leder av Stortingets familie- og kulturkomite, til museumsfolket i Det nasjonale museumsmøtet i Molde i høst. Til applaus fra salen. Er det så enkelt? (s. 6-9)

AKTUELT // SKOGFINSK FOLKEKRAV OM MUSEUMSBYGG:
Det skogfinske miljøet har blitt lei av å vente på museumsbygg, og dannet i august aksjonsgruppa «Skogfinsk museumsbygg NÅ!» (s. 18-20)

AKTUELT // – SPRÅKMUSEA BØR BLI VIKTIGARE:
– Språket er jo noko av det viktigaste vi har. Det er heilt grunnleggjande for den menneskelege eksistens, seier Ottar Grepstad, direktør for Nynorsk kultursentrum. Grepstad er også initiativtakar og leiar for eit nytt, internasjonalt språkmuseumsnettverk. (s. 22-23)

REPORTASJE // HVALFART TIL FÆRØYENE:
Norsk hvalhistorie bevares nå på Færøyene, men museet trenger mer kunnskap og håper på norsk hjelp. (s. 24-27)

UTSTILLINGSKRITIKK // DUGNADEN SOM BLE TIL TVANG:
«Sølvskatten 1816» på KODE forteller nasjonsbyggingshistorien om da Norges Bank skulle etableres og
landet få egen valuta. Manglende evne og vilje i folket til å bidra medførte innsamling av sølv under tvang. Anmelder: Nina Marie H. Holmefjord. (s. 30-33). Les anmeldelsen på nett

KRONIKK // MAKT, HISTORIEBRUK OG MUSEUMSENTUSIASTER:
Det norske Grunnlovsjubileet i 2014 føyer seg inn i ei rekke beslektede tohundreårsjubileer, ikke minst i Latin-Amerika. Det betyr også at Eidsvollsbygningen har søstermuseer som spiller hovedroller i feiringen.
Kronikkforfatter: Torleif R. Hamre, Eidsvoll 1814 (s. 34-35)

PORTRTETTSTAFETT // FØDT MUSEUMSMANN:
John Olsen fikk historieinteressen inn med farsmelka, og arkeologien oppdaget han gjennom O-fag. Olsen er direktør for Vest-Agder-Museet, vinneren av Årets museum 2016. (s. 36-38)

PROSJEKTET VÅRT // EN SJENERT, DANSENDE STOL PÅ MUSEUM:
Hva i all verden? Hvorfor «danset» en av stolene på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i august?
Ann Siri Hegseth Garberg ved MIST forteller om museets opplevelse av å delta i i Erasmus+
prosjektet The Creative Museum. (s. 43)

AKTUELL UTSTILLING // VÆR OG FØRE - FØRE VAR:
Klimautstilling ved Skimuseet om vær før, nå og i framtiden (s. 44)

Mer aktueltstoff, fagstoff, reportasjer, anmeldelser, notiser, småstoff og bildequiz finner du i bladet. En del vil også bli publisert på nettsidene etterhvert. God lesning!

 
- SignyVil du gjerne lese bladet men har ikke abonnement? 
Da har du tre muligheter:

1. Bestill abonnement ved å sende mail til redaksjonen eller ring redaktør Signy Norendal på 97080466. (kr. 300,– pr år)
2. Last ned pdf-versjon av bladet - GRATIS - fra bladarkivet. Du må registrere deg for å få tilgang her. Vi tar kun vare på epostadressen din, og vil kunne komme til å bruke den til å sende ut nyhetsbrev eller spørreundersøkelser. Adressen vil IKKE bli solgt eller gitt  videre til andre aktører. Siste utgave legges ut med en viss forsinkelse i forhold til utgivelsesdato.
3. Lån av en venn eller kollega.

Neste utgave (nr. 1/2017) kommer ut ca 7. februar