Anne Aasheim et spennende valg

Av Signy Norendal | 15.10.2010 11:45

Kulturdepartementet har utnevnt Anne Aasheim som ny direktør for Kulturrådet. Tron Wigeland Nilsen, generalsekretær i Museumsforbundet, håper hun kan bli kulturlivets Jørn Holme.

Anne Aasheims endringskompetanse ble vektlagt av departementet i når hun fredag er utnevnt som ny direktør for Kulturrådet. Foto: KUD- Dette er et spennende valg, sier Wigeland Nilsen om ansettelsen av den tidligere sjefsredaktøren i Dagbladet.
- Aasheim er en markert og tydelig person, og en slik trenger vi i Kulturrådet. Jeg håper imidlertid hun gis rammer både av departementet og av selve Rådet til å initiere og markere seg i kulturpolitiske debatter. Vi trenger en kulturlivets Jørn Holme, avslutter Wigeland Nilsen.

Tidligere redaktør
Anne Aasheim er 48 år og gikk av fra stillingen som sjefsredaktør i Dagbladet 21. januar, hvor hun hadde vært siden 2006. Tidligere var hun ansatt i NRK i en årrekke, blant annet som distrikts- og nyhetsredaktør. Hun har markert seg som en sterk debattant på flere områder, blant annet i feministiske spørsmål.

Kulturrådets informasjonssjef Janne Stang Dahl sier til Museumsnytt at det var en stolt ny direktør som møtte på pressekonferansen kl. 11.30 i dag.
- Vi i Kulturrådet er veldig glade for at det nå er ansatt en direktør. Vi har vært spent lenge, og ønsker henne hjertelig velkommen. Vi gleder oss til samarbeidet, sier Dahl.

Armlengdes avstand
Aasheim søkte stillingen torsdag og ble utnevnt fredag. I følge E24.no var prinsippet om armlengdes avstand avgjørende for at hun søkte: "Det avgjørende for at jeg tok stillingen er det som ble gjort i statsbudsjettet. Statsbudsjettet ga de svarene jeg trengte. Rådet har fått nye fullmakter og en armlengdes avstand til departementet, sier Aasheim."

Richard Aune er nestleder i NRKs journalistlag og var klubbleder i Telemark mens Aasheim var nyhets- og distriktsdirektør. Han kjenner henne som en ryddig, tydelig, tøff og hyggelig sjef. Han mener også at hun har evne til å stå på for kulturlivets krav til armlengdes avstand mellom kulturrådet og departementet.
– Er det noe enhver redaktør i NRK er opptatt av er det å passe på at staten ikke blander seg inn i det innholdsmessige. Piggene kommer ut med en gang byråkratene begynner å bli klåfingra, så den øvelsen kan hun veldig godt, sier Aune.

Har omorganisert før
Departementet legger i en pressemelding vekt på Aasheims endringskompetanse:
- Hun er den beste vi kunne fått i denne jobben. Hun har bred erfaring med å jobbe i store organisasjoner og å lede omfattende omorganiseringer. Ikke minst har hun en solid innsikt i norsk kulturliv, sier Anniken Huitfeldt i pressemeldingen.

Kulturrådet har vært uten direktør siden august, da åremålsperioden til Ole Jacob Bull gikk ut. Stein Slyngstad, nåværende direktør i ABM-utvikling, har av mange vært ansett som en favoritt til stillingen. Arkiv- og museumsdelen av ABM-utvikling blir fra januar 2011 en del av Kulturrådet og administrasjonen øker fra 50 til ca 90 ansatte.